Jednostavna priprema, a fantastičan okus: Baklava s makom je desert koji će vas oduševiti
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Bobane Jovanović, koja je istakla da joj je mak postao "opsesija".
Sastojci za ovaj desert su:
- 500 grama kora
- pet jaja
- 200 grama šećera
- 200 mililitara ulja
- 200 mililitara jogurta
- jedna vrećica praška za pecivo
- 400 grama mljevenog maka
Sastojci za agdu su:
- 800 mililitara vode
- 400 grama šećera
- jedan narezan limun
Za početak pripremite agdu. U šerpu sipajte vodu, šećer i limun pa na laganoj vatri pa ostavite da proključa. Potom kuhajte još nekih 10 minuta i sklonite s ringle. Ostavite agdu da se ohladi.
Za to vrijeme pjenasto umutite jaja i šećer te dodajte ulje, jogurt, vrećicu praška za pecivo i mljeveni mak. Nauljite tepsiju pa stavite prvu koru preko koje ćete premazati tri do četiri kašike fila. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sastojke.
Na kraju, stavite posljednju koru, uvucite krajeve i premažite uljem. Kolač odmah narežite na željeni oblik i stavite da se peče pola sata u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada je gotov, odmah ga prelijte ohlađenom agdom i prekrijte aluminijskom folijom pa ostavite da se dobro ohladi prije serviranja.