Ključno za zdravlje
29

Ishrana u trudnoći: Ove namirnice bogate folnom kiselinom biste trebali redovno konzumirati

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, ključna je za zdravlje trudnica i razvoj beba. Ovaj vitamin igra vitalnu ulogu u pravilnom razvoju živčanog sistema, pomaže u stvaranju novih ćelija i sprečava brojne bolesti.

Iako mnoge trudnice biraju dodatke prehrani, folnu kiselinu možete unositi i kroz prirodne izvore hrane. U nastavku su namirnice koje će vašem tijelu osigurati potrebne nivoe ovog važnog vitamina.

Orašasti plodovi poput badema, kikirikija i lješnjaka bogati su folnom kiselinom, pa su odličan izbor za trudnice. Naime, oko 100 mikrograma folne kiseline može se unijeti kroz porciju orašastih plodova.

Dodavanje jaja u prehranu jednostavan je način da povećate unos folne kiseline, kao i drugih hranjivih tvari poput proteina, selena i vitamina B12. Jaja su svestrana namirnica koja se može pripremiti na razne načine, a izuzetno su korisna za trudnice.

Šparoge su bogate vitaminima i mineralima, a posebno su dobar izvor folata. Jedna porcija kuhanih šparoga sadrži gotovo polovicu potrebne dnevne doze folne kiseline, čineći ih izvrsnim odabirom za sve trudnice koje žele povećati unos ovog vitamina.

Banane su lako dostupne, ukusne i bogate hranjivim tvarima, uključujući folat. Jedna srednja banana sadrži oko šest posto potrebne dnevne količine folne kiseline.

Uzimanje dovoljne količine folne kiseline tokom trudnoće nije samo preporučljivo, već i ključno za zdravlje mame i bebe, a uz pravilnu prehranu i eventualne dodatke prehrani prema savjetu ljekara osigurat ćete najbolji mogući početak u trudnoći.