Teško joj je odoljeti
57

Jeste li probali švaler tortu? Starinsku poslasticu koja ima zanimljivu legendu

Piše: L. R.
Ukusna slastica zanimljivog naziva (Foto: Shutterstock)
Ukusna slastica zanimljivog naziva (Foto: Shutterstock)
Ako ste ljubitelji starinskih kremastih poslastica o orasima, onda biste svakako trebali isprobati takozvanu švaler tortu. Ova slastica zanimljivog naziva sastoji se od kreme, kore s orasima i šlaga.
Legenda kaže da je ovu tortu osmislio muškarac. Naime, prema priči koja se prenosila u narodu, jedan mladić, koji je volio često mijenjati partnerice, odlučio se skrasiti. No, nakon nekog vremena u braku, odlučio je prevariti svoju suprugu, koja ga je zbog toga napustila i vratila se roditeljima.

Kako bi je ponovo osvojio i vratio, svakodnevno bi pripremao poslastice i nosio joj na vrata. Međutim, ona nikako nije mu nije htjela oprostiti sve do trenutka dok joj nije donio kremastu tortu s orasima.

Torta joj se svidjela pa se zbog toga odlučila vratiti. Za ovu tortu kažu da joj je teško odoljeti pa su je dijelom i zbog toga u narodu prozvali "švaler tortom".

Sastojci koji će vam biti potrebni za tri kore su:

  • 15 bjelanjaka
  • 300 grama šećera
  • 300 grama sjeckanih oraha
  • tri kašike brašna
  • tri kašike prezle

Za prvu kremu bit će vam potrebno:

  • pet kašika brašna
  • pet kašika šećera
  • pola litre mlijeka
  • dvije vrećice pudinga

Za drugu kremu bit će vam potrebno:

  • 150 grama šećera
  • vrećica vanilin šećera
  • 100 mililitara vode
  • 15 žumanaca

Za treću kremu bit će vam potrebno:

  • 300 grama šećera u prahu
  • 500 grama margarina za kolače
  • 100 grama čokolade za kuhanje.

Sastojci za dekoraciju torte su:

  • vrhnje za šlag
  • 100 grama nasjeckanih oraha

Priprema:

Sastojke za kore podijelite na tri jednaka dijela. U većoj posudi umutute pet bjelanaca sa 100 grama šećera pa dodajte kašiku brašna, prezle i 100 grama oraha i promiješajte kašikom. Smjesu rasporedite po kalupu i pecite u zagrijanoj rerni na 150 stepeni nekih 45 minuta. Ponovite postupak i za ostale kore.

Za prvu kremu je potrebno razmutiti puding s malo mlijeka, brašnom i šećerom, a ostatak mlijeka stavite da se kuha. Kada mlijeko zagrije, dodajte umućeni puding pa kuhajte dok se sve ne zgusne. Kada je gotov, ostavite puding da se ohladi.

Drugu kremu ćete pripremiti tako što ćete umutiti 15 žumanaca sa 150 grama šećera i vrećicom vanilin šećera. Postepeno dodajte 100 mililitara vode i kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.

Nakon toga slijedi priprema treće kreme. Umutite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte prethodne dvije kreme. Promiješajte i podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte istopljenu čokoladu. Stavite koru pa premažite prvo žutom, a onda tamnom kremom. Ponovite postupak još jednom, a nakon posljednje kore premažite tortu umućenim šlagom i orasima.