Roditelji čija djeca idu u vrtić ili školu znaju da nekad izgleda kao da djeca uopće ne ozdravljaju, već se samo razbolijevaju u krug. Zato je, prema Baby foode blogu, najbolja opcija u njihovu prehranu dodati što više vitamina koji donekle mogu pomoći imunitetu izboriti se s virusima.
Ovaj pire dobar je za bebe od šest mjeseci i može im se služiti kao obrok. Nemojte zaboraviti da se u receptu nalazi kurkuma, ona ima intenzivan pigment i može ostaviti mrlje na tkanini.
Sastojci koji ovaj imuno pire čine zdravim
Mrkve
Mrkva je puna beta karotena, čiji je jedan od najvažnijih poslova podržati mukozne membrane. One oblažu respiratorni i digestivni trakt, sprječavaju bakterije ući u krvotok, pa samim time umanjuju šanse da se razbolite.
Jabuke
Jabuke sadrže antioksidans koji jača imunološki sistem. Jabuka ovom pireu daje prirodnu slatkoću kako bi ga dijete pojelo s uživanjem.
Narandže
Narandže su pune C vitamina. On podiže nivo antitijela koja se otpuštaju kada vas virus ili bakterija pokušavaju slomiti. Također povećava proizvodnju leukocita koji pomažu organizmu boriti se protiv bakterije ili virusa. Ubacite im u prehranu svježe iscijeđen sok od naranče, jer je to odličan način kako zaštititi vaše mališane od prehlada.
Đumbir
Đumbir je poznat po svojim medicinskim svojstvima. Kada je u pitanju jačanje imuniteta, đumbir ima antimikrobna i dva prirodna antibiotička svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Najbolje je za ovaj pire kupiti svjež đumbir, možete ga pronaći u svim prodavnicama.
Kurkuma
Kurkuma se uglavnom koristi kao začin, ali ona također ima različita medicinska svojstva. U sebi sadrži kurkumin, antioksidans koji pomaže imunitetu izboriti se s bakterijom ili virusom. Najčešće je možete naći u obliku praha, tamo gdje stoje začini.
Sastojci za 700 g pirea:
- 4 srednje mrkve (oguljene i narezane)
- 4 jabuke (bez sjemenki i narezane)
- polovina narandže
- 1,5 – 2,5 cm svježeg đumbira (oguljen i sitno narezan)
- četvrtina kašičice kurkume
Priprema
U srednju posudu ulijte oko 5 cm vode i stavite na srednju vatru. Nakon toga, u posudu stavite umetak za kuhanje na pari. U njega dodajte mrkve i jabuke. Parite ih 12 – 15 minuta, sve dok mrkve ne postanu mekane i mogu se ubosti vilicom. Ostavite hladiti.
Prebacite mrkve i jabuke u blender, pa im dodajte iscijeđen sok od pola naranče. Zatim dodajte đumbir i kurkumu. Blendirajte minutu ili dvije, dok pire ne postane potpuno gladak. Servirajte bebi kao obrok ili ulijte pire u vrećicu za kašice za vašu malo stariju djecu.
Pire može stajati u hladnjaku do tri dana, a u zamrzivaču, pravilno uskladišten, do 4 mjeseca.