Šta savjetuju stručnjaci
99

Koliko dugo bi beba trebala spavati s roditeljima u sobi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ne postoji najbolji način na koji će roditelji "natjerati" bebe da spavaju čvrsto, ali stručnjaci navode kako im možete pomoći da uprkos svemu spavaju sigurno.

Iz Američke akademije pedijatara (AAP) preporučuju da beba dijeli sobu s roditeljima dok ne napuni najmanje šest mjeseci. Međutim, mališan treba spavati u krevetiću, a ne u krevetu s roditeljima.

Istraživanje je pokazalo da ova praksa upola smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta u poređenju s drugim načinima spavanja, prenosi Parents.com.

S druge strane, ukoliko beba spava s vama, dovodite je u veliku opasnost. Može doći do gušenja, zaglaviti se između dušeka i okvira kreveta ukoliko se često mrda tokom noći i mnogih drugih problema.

Kada napuni šest mjeseci, neka spava u vlastitoj sobi u krevetiću. Stavite bebu na leđa, sklonite sve nepotrebne predmete iz krevetića i vodite računa o tome da temperatura u sobi bude između 20 i 22 stepena Celzijusa. Naravno, baby monitor vam također može biti od koristi kako biste u svakom trenutku znali šta se dešava.