Studija otkriva da se bakterije u ustima mogu pomiješati s određenim enzimima u ovom povrću stvarajući neugodan i sumporni miris. Tačnije, ove kupusnjače sadrže spoj koji se zove S-metil- L-cistein sulfoksid. Spoj proizvodi snažan miris kada stupi u interakciju s istim enzimom koji dolazi iz bakterija u oralnom mikrobiomu osobe.
Ironično, studija otkriva da bi roditelji zapravo trebali kriviti svoj mikrobiom ako njihova djeca ne vole jesti brokulu. Prethodne studije pokazuju da se razine ovog spoja koji stvara neugodan miris razlikuju od odrasle do odrasle osobe. Međutim, roditelji i njihova djeca obično imaju vrlo sličan sastav mikrobioma u slini.
Naučnik Damian Frank napravio je istraživanje kako bi identificirali glavne spojeve koji djeluju na miris u sirovoj i kuhanoj na pari karfiolu i brokuli. Tako je 98 parova koji uključuju jednog roditelja i dijete ocijenilo mirise koje su osjetili iz ovog zelenila. Svako od djece bilo je u dobi od šest do osam godina.