Preporuke dijetetičarke
18

Hrana bogata šećerom može usporiti vaš proces mršanja: Smanjite upotrebu ovih namirnica

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uravnotežena ishrana je neophodna za zdrav život jer utječe na kompletno zdravlje organizma. Jedan od bitnih elemenata koji je bitno uzeti u obzir su nivou šećera u krvi.
Redovno konzumiranje hrane bogate šećerom može spriječiti gubitak težine i doprinjeti razvoju inzulinske rezistencije, kao i povećati rizik od dijabetesa. Iz tog razloga, dijetetičarka Trista Best tvrdi da postoje namirnice koje utječu na usporavanje mršanja.

Među njima izdvaja se bijeli hljeb, peciva i drugi pekarski proizvodi od rafiniranih žitarica.

"Ove namirnice dovode do brzog porasta nivoa šećera u krvi jer im nedostaje vlakana i drugih hranjivih tvari koje usporavaju probavu. To može dovesti do naglih porasta i padova inzulina, što izaziva želju za hranom i kasnije prejedanje", kazala je Best.

Također, poslasticama i grickalicama je u mnogo slučajeva teško odoljeti, ali je bitno ograničiti njihov unos. Prerađene grickalice poput čipsa, keksa i bombona bogate su rafiniranim šećerom i nezdravim mastima, a nude i male količine hranjivih tvari.

"Ove grickalice uzrokuju nagli porast nivoa šećera i inzulina što potiče nakupljanje masnoće i debljanje. Visok sadržaj šećera ne utječe samo na nivo šećera u krvi, već potiče i nezdrave prehrambene navike što vremenom dovodi do metaboličkih problema", pojasnila je dijetetičarka Trista Best.

Pržena hrana poput krompira i pohovane piletine je prepuna nezdravih masti i kalorija što je velika prepreka u procesu gubitka težine.

"Te masti doprinose upalama, inzulinskoj rezistenciji i debljanju. Visok udio masti usporava probavu i mođe dovesti do naglog porasta inzulina nakon čega slijedi i nagli pad nivoa šećera u krvi", poručuje Best.

Kombinacija nezdravih masti i visoko kaloričnog sadržaja može narušiti metaboličko zdravlje posebno kod osoba izloženih riziku od inzulinske rezistencije.

Pahuljice su ukusan i praktičan doručak, ali u pojedinim slučajevima mogu sadržavati visoke količine šećera i rafiniranih žitarica što ih čini lošim izborom za zdravlje.

"Ove namirnice mogu dovesti do brzog porasta nivoa šećera i inzulina što dovodi do želje za hranom i kasnije prejedanja. Odabir cjelovitih žitarica s dodatnim vlaknima niskim udjelom šećera može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i družiti dugotrajniju energiju tokom dana", kazala je dijetetičarka Best.