Za veću otpornost
0

Jedna vježba ojačat će cijelo tijelo: Pogledajte kako se izvodi

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Hammer curls kao varijacija biceps pregiba smatra se vježbom za ruke koja pomaže da se ojača cijelo tijelo.

Jedan od primarnih mišića na koje je fokusirana ova vježba je biceps, a osim njega ovom vježbom naglašava se i nekoliko ostalih mišića ruku.

Vježbom hammer curls ili "čekić pregibi" oponaša se držanje i korištenje čekića. U odnosu na klasične biceps pregibe gdje su dlanovi okrenuti prema gore prilikom držanja tegova, hammer curls se izvodi sa dlanovima okrenutim jedan prema drugom. Ovom vježbom postiže se bolji fokus mišića i poboljšava snaga cijelog tijela. Također ovom vježbom poboljšava se i lakoća obavljanja svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Neutralnim položajem ruku vježba povećava snagu podlaktice, mišiča oko lakta i smanjuje rizik od povreda povezanih sa slabijim mišićima. Da bi se postigli svi benefiti ove vježbe potrebno je pravilno izvesti, kao i voditi računa o disanju.

Ukoliko ste u dobroj formi preporučeno je ponavljanje od osam do 12 puta, a kada se osjetite jačim preporučuje se povećanje težine tega i veći broj ponavljanja vježbe.

Kako bi se maksimalno iskoristile prednosti ove vježbe bitno je ponavljati nekoliko puta sedmično u danima kada se vježbaju ruke i cijelo tijelo. Uz njeno često uvođenje u vaš trening tijelo će vremenom postati otpornije.