Pokazat će realno stanje
47

Kada je najbolje vrijeme za vaganje ako pokušavate izgubiti kilograme

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Redovno stajanje na vagu može vam pomoći da pratite svoj napredak u mršavljenju. No, ponekad stalno korištenje vage može uzrokovati više štete nego koristi jer neće pokazati realno stanje. Prema tome, najkorisnije informacije dobit ćete kada se izvagate u pravo vrijeme.
Profesorica nutricionizma i autorica knjige "​Finally Full, Finally Slim" Lisa R. Young objašnjava da korištenje vage u redovnim intervalima pomaže vam da budete odgovorniji prema sebi kada je riječ o tjelesnoj težini.

No, iako postoje različiti odgovori na to kada biste se trebali vagati, stručnjaci dijele mišljenja za nekoliko ključnih faktora kod praćenja težine.

Procjenu svoje težine možete dobiti u bilo koje doba dana, ali najpreciznije rezultate dobit ćete ako odmah ujutro stanete na vagu. To svakako podrazumijeva da ste ispraznili mjehur i niste ništa konzumirali.

Također, savjetuje se da koristite vagu svake sedmice na isti dan. Studija objavljena u časopisu Obesity pokazuju da naša težina ima tendenciju povećanja tokom vikenda, kada je vjerovatnije da ćemo se počastiti nekim namirnicama. Ako se izvažete u nedjelju ujutro nakon bogate večere u restoranu, težina bi vam mogao biti malo veća od uobičajene. Stoga, Young navodi kako je najbolje da to radite utorkom, jer je ponedjeljak preblizu vikenda.

Također, istraživanja pokazuju da bi dnevno vaganje moglo biti najučinkovitije za mršavljenje. U studiji iz oktobra 2019. godine u ​Journal of Behavioral Medicine​, odrasli koji su se vagali šest ili sedam puta sedmično izgubili su oko 1,7 posto svoje tjelesne težine u roku od godinu dana. Oni koji su se vagali jednom sedmično nisu izgubili na težini.

Ipak, ne slažu se svi stručnjaci da je svakodnevno vaganje najbolje. Svakodnevno stajanje na vagu moglo bi dovesti do toga da se osoba više usredotoči na postizanje određenog broja nego na razvijanje navika zdrave prehrane i vježbanja koje mogu podržati dugoročni uspjeh. Young također preporučuje da stanete na vagu samo jednom ili dva puta sedmično.