Detalji s pakiranja
13

Kako greška prilikom spremanja tjestenine može sabotirati vaše pokušaje da smršavite

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko se vodite porcijama navedenim na pakiranjima tjestenine, moguće je da pogrešno interpretirate navedeno, te tako zapravo sprečavate vlastite napore da smršavite.

Tjestenina je mnogima omiljeni obrok koji je posebno pogodan kada poželite nešto toplo i ukusno pojesti na brzinu. U zavisnosti od načina pripreme i ako sadrži povrće i zdrave proteine, to može biti zdrav i zadovoljavajući obrok.

Međutim, prilikom pripreme mogli biste napraviti jednostavnu grešku u kuhanju koja može uzrokovati debljanje. Sve je to objasnio lični trener, Tom Hull, koji je rekao da mnogi pogrešno procjenjuju porcije koje spremaju.

U TikTok videu je pojasnio da se sve svodi na kontrolu porcija. Kada pogledate koliko je tjestenine u jednoj porciji na pakovanju, rekao je da mnogi ljudi ne znaju da li se to odnosi na sušenu ili kuhanu tjesteninu.

Pokazujući ljudima kako se to radi, Tom je objasnio: "Vidjet ćete na pakovanju ovdje da piše da 75 g suhe tjestenine obično daje 180 g kuhane tjestenine. Vjerovatno ne čitate taj dio, već prelazite odmah na ovaj dio, gdje se kaže da je 180 g 286 kalorija".

"Pa onda sipate 180g i pomislite da je to pristojno za 286 kalorija, pa onda skuhate, ali umjesto toga treba vam samo 75 grama, jer još nije kuhana", pojasnio je.

Na snimku, on zatim upoređuje dvije veličine porcije koje je izvagao i postoji značajna razlika u količini hrane koja se stavlja u posudu. Kada skuhate tjesteninu pogrešno, Tom je rekao da to povećava broj kalorija do preko 600 po porciji.

Ako se pitate zašto postoji tolika razlika u težini, Tom je objasnio da kada kuhate tjesteninu ona upija vodu i širi se. To dovodi do veće težine.