Uvrstite ih u ishranu
1

Ove tri vrste voća bogate vitaminom C dobre su za mršavljenje

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitamin C je moćan nutrijent poznat po svojoj ulozi u jačanju imuniteta, ali također podržava zdravlje crijeva i pomaže u gubitku težine.

Voće bogato vitaminom C pruža antioksidanse koji potiču zdrav probavni sistem i smanjuju upalu, što može poboljšati apsorpciju nutrijenata i metabolizam. Osim toga, ovo voće često sadrži malo kalorija i puno vlakana, što ih čini idealnim za obuzdavanje žudnje i podržavanje održivog gubitka težine.

Zdravstveni stručnjaci otkrili su koja tri voća kojih biste trebali jesti više jer su prepuna vitamina C, odlična su za zdravlje crijeva i mogu pomoći u gubitku masti.

Grejpfrut

Dok narandže često kradu pažnju među citrusnim voćem, grejpfrut je definitivno vrijedan vaše pažnje. Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, je esencijalni nutrijent koji djeluje kao antioksidans u tijelu, pomažući u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala koji mogu doprinijeti upali i drugim zdravstvenim problemima.

Voće sadrži antioksidanse poput vitamina C i flavonoida koji smanjuju upalu u crijevima. Zdravije, manje upaljeno okruženje crijeva poboljšava cjelokupnu funkciju probave.

Međutim, to nije sve za šta je vitamin C dobar. Vitamin C je takođe važan za proizvodnju kolagena, koji pomaže da koža, tetive i druga vezivna tkiva budu jaka i zdrava. Osim toga, vitamin C je neophodan za apsorpciju željeza iz biljne hrane. To znači da ne samo da svakodnevni grejpfrut može pomoći u suzbijanju upale, već vam može pomoći da izgledate i osjećate se mlađe nego ikad pa čak i da ojača vaš imunološki sistem.

Kivi

Mnogi ljudi ovo ne znaju da mogu jesti koru kivija, jer sadrži zaista dobra vlakna koja su odlična za zdravlje crijeva. Osim toga, ono što je dobro za "sretna crijeva" dobro je i za vaš mozak.

Osim toga, kivi obiluje vitaminom C, koji je dobar za vašu kožu. Također, je koristan za vaš imunološki sistem i može pomoći u kvalitetnom snu.

Voće baobaba

Plod baobaba možda nije toliko poznat kao grejpfrut ili kivi, ali je izuzetno bogat vitaminom C. Sadrži do šest puta više ovog vitalnog nutrijenta od narandže.

Baobab je prirodni izvor dijetalnih vlakana, a preko 50 posto njegovog sadržaja čine prebiotska vlakna. Prebiotici njeguju korisne crijevne bakterije, poboljšavaju probavu i promiču uravnotežen mikrobiom. Njegov sadržaj vitamina C također podržava metabolizam, što može doprinijeti naporima za mršavljenje.