Za razliku od prerađenih grickalica, voće bogato vlaknima pruža esencijalne vitamine, minerale i antioksidante, dok vam pomaže da se duže osjećate sito.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, vlakna mogu pomoći u poboljšanju probave, regulaciji šećera u krvi i podržati gubitak težine tako što ćete duže ostati zadovoljni.
Maline
Ove ukusne bobice sadrže oko 8 grama vlakana po šoljici. One također sadrže antioksidanse kao što je kvercetin, za koji studije pokazuju da može podržati imunološku funkciju i pomoći u smanjenju upale. Maline su odličan izvor antioksidansa koji pružaju protuupalne prednosti, a istovremeno nude visoku dozu vlakana za probavu. Uključivanjem njih u vašu ishranu može pomoći u regulaciji pražnjenja crijeva i promicanju zdravlja crijeva.
Jabuke
Sa svojom kombinacijom rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, jabuke su fantastične za probavu i pomažu da se duže osjećate sito. Prema studiji iz 2015. objavljenoj u Nutrients, jabuke su pune polifenola, posebno u kožici, koji podržavaju zdravlje srca i mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Jabuke su odličan izbor i za dobrobit vlakana i za zdravlje srca. Vlakna u jabukama također igraju ulogu u upravljanju šećerom u krvi i poboljšanju ukupnog zdravlja probave.
Kruške
Kruške su posebno bogate pektinom, vrstom topivih vlakana za koje istraživanja kažu da mogu podržati zdrava crijeva. Kruške pružaju i vlakna i hidrataciju, što su ključne komponente upravljanja apetitom i podržavanja probave. One su odlična užina da se osjećate siti.
Narandže
Narandže nisu samo odlične za podršku imunitetu vitaminom C, već i vlakna koja sadrže mogu pomoći u poboljšanju probave i održavanju zdravih crijeva. Osim visokog sadržaja vitamina C i vlakana, narandže također sadrže flavonoide poput hesperidina, koji mogu pomoći u jačanju cirkulacije i borbi protiv upala prema istraživanjima.
Nar
Nar je prepun vlakana i antioksidansa, pokazuju studije. Nar je fantastično voće koje možete dodati u vašu prehranu i za vlakna i za antioksidanse. Nar je odlična sezonska poslastica koja dodaje okus i hranjivost svakom jelu.