Uravnotežena prehrana
45

Ove zdrave masti vam mogu pomoći smršavite i snizite holesterol

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zdrave masti su bitan dio uravnotežene prehrane, nudeći brojne prednosti za cjelokupno zdravlje.

Za razliku od nezdravih masti, koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti, zdrave masti mogu pomoći u kontroli težine i poboljšanju nivoa holesterola. Uključivanje izvora zdravih masti u vašu prehranu može potaknuti osjećaj sitosti, smanjiti prejedanje i pomoći u gubitku težine.

Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji potiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija. Vlakna pomažu da ostanete siti na duže periode, smanjujući šanse za prejedanje. Bogat mononezasićenim mastima, avokado pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola dok podiže dobar holesterol. On također održava osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija.

Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, koji je poznat kao "loš" holesterol. Ove masti također podstiču povećanje HDL holesterola, koji se smatra "dobrim" holesterolom, i pomažu u uklanjanju LDL holesterola iz arterija.

Maslinovo ulje se pretežno sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prepuno antioksidansa i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa kolesterola.

Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su esencijalne za različite tjelesne funkcije i pomažu pri mršavljenju. Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 kiseline također podržavaju gubitak težine poboljšavajući metaboličko zdravlje.