Proces mršavljenja
56

Ovih sedam zdravih masti pomoći će vam da izgubite težinu i snizite holesterol

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Zdrave masti su bitan dio uravnotežene prehrane, nudeći brojne prednosti za cjelokupno zdravlje.

Za razliku od nezdravih masti, koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti, zdrave masti mogu pomoći u kontroli težine i poboljšanju nivoa holesterola. Uključivanje izvora zdravih masti u vašu prehranu može potaknuti osjećaj sitosti, smanjiti prejedanje i pomoći u gubitku težine.

Avokado

Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji potiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija. Vlakna pomažu da ostanete siti na duži period, suzbijajući nepotrebne grickalice i prejedanje.

Bogat mononezasićenim mastima, avokado pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola dok podiže dobar holesterol. Oni također održavaju osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija.

Orašasti plodovi

Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, koji je poznat kao "loš" holesterol. Ove masti također podstiču povećanje HDL holesterola, koji se smatra "dobrim" holesterolom, i pomažu u uklanjanju LDL holesterola iz arterija.

Bademi, orasi i pistacije su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Oni pomažu u snižavanju holesterola i održavaju vas sitima, sprečavajući prejedanje.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se pretežno sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno je antioksidansa i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa kolesterola. To je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani zdravoj za srce.

Masna riba

Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su esencijalne za različite tjelesne funkcije i povezane su s podrškom napora za mršavljenje.

Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 također podržavaju gubitak težine poboljšavajući metaboličko zdravlje.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su bogate vlaknima, posebno topljivim vlaknima. Kada se konzumiraju, rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju gelastu supstancu u probavnom traktu. Ovaj gel usporava probavu i potiče osjećaj sitosti.

Ove sitne sjemenke su izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju holesterola i podstiču osjećaj sitosti.

Laneno sjeme

Mljevene lanene sjemenke odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. One pomažu u snižavanju kolesterola i podržavaju kontrolu težine smanjujući glad i poboljšavajući probavu.

Uključivanje lanenog sjemena u vašu ishranu može se postići dodavanjem mljevenog lanenog sjemena u smoothie, jogurt, zobene pahuljice ili korištenjem lanenog ulja kao preljeva.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži zdrave masti, prvenstveno mononezasićene masti i zasićene masti, u malim količinama. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija tamne čokolade s visokim sadržajem kakaa može poboljšati nivo holesterola povećanjem HDL ("dobrog") holesterola i snižavanjem LDL holesterola, čime se promoviše bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Visokokvalitetna tamna čokolada (70% kakaa ili više) sadrži mononezasićene masti i antioksidanse. Pomaže u poboljšanju nivoa holesterola i može zadovoljiti želju za slatkim, sprečavajući pretjerano uživanje u nezdravoj hrani.