Namirnice bogate vlaknima
23

Ovih osam vrsta voća je najbolje jesti ako želite izgubiti kilograme

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Voće sadrži mali broj kalorija, a bogato je vlaknima i vitaminima. Osim toga daje vam duži osjećaj sitosti pa je značajno prilikom procesa mršavljenja.
Iako, postoji uvjerenje da voće sadrži velike količine šećera te da bi ga trebalo izbjegavati u procesu gubitka kilograma, konzumacija voća zapravo smanjuje težinu i rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i drugih bolesti.

Grejp

Grejp se obično povezuje s dijetama i mršavljenjem. Polovica grejpa (oko 120 grama) sadrži oko 35 kalorija, a pritom osigurava 51 posto dnevne vrijednosti vitamina C. Ima nizak glikemijski indeks što znači da sporije otpušta šećer u krvotok.

Jabuke

Jabuke su niskokalorične, a sadrže mnogo vlakana što je dobro ukoliko želite izgubiti kilograme. Najbolje ih je jesti cijele kako biste smanjili glad i apetit. Možete ih kombinirati uz razna jela, ali najbolje je da ih jedete kao svježu namirnicu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je veoma popularno kao dodatak raznim kašama. Sve vrste bobičastog voća su niskokalorične, a sadrže niz hranjivih tvari. Bogate su vitaminima C, K i manganom, a mogu pomoći u smanjenu holesterola, upala i krvnog pritiska.

Koštuničavo voće

Koštuničavo voće uključuju breskve, nektarine, šljive, trešnje i marelice. Imaju nizak glikemijski indeks, a bogate su vitaminima C i A. Ova vrsta voća može se jesti i kao dodatak voćnim salatama, kašama, ali i kao dodatak slanim jelima kao što su variva.

Kivi

Kivi je vrlo bogat hranjivim tvarima, izvrstan izvor vitamina C i K, folne kiseline i vlakana te ima značajne zdravstvene prednosti, gdje najviše pomaže u smanjenu rizika dijabetesa. Kivi može pomoći u kontroli šećera u krvi, poboljšati holesterol i podržati zdravlje crijeva

Lubenica i dinja

Lubenice i dinje su niskokalorične i imaju visok sadržaj vode, što ih čini izvrsnim za kontrolu težine. Oko 150 grama ovog voća sadrži oko 50 grama kalorija. Bogate su i vlaknima, a sadrže kalij i vitamin C. Međutim, one ima visok glikemijski indeks pa je kontrola porcija važna.

Narandže

Kao i svi citrusi, narandže imaju malo kalorija, a bogate su vitaminom C i vlaknima, a pritom su vrlo zasitne. Iako ih ljudi češće konzumiraju kao cijeđenu, zapravo je najbolji način da ih jedete.

Banane

Neki ljudi izbjegavaju banane kada žele smršati zbog toga što one sadrže veću količinu šećera i kalorija. Međutim, one su bogatije hranjivim tvarima kao što su kalij, magnezij, mangan i vitamkini B6 i C.