Ovih osam vrsta voća je najbolje jesti ako želite izgubiti kilograme
Grejp
Grejp se obično povezuje s dijetama i mršavljenjem. Polovica grejpa (oko 120 grama) sadrži oko 35 kalorija, a pritom osigurava 51 posto dnevne vrijednosti vitamina C. Ima nizak glikemijski indeks što znači da sporije otpušta šećer u krvotok.
Jabuke
Jabuke su niskokalorične, a sadrže mnogo vlakana što je dobro ukoliko želite izgubiti kilograme. Najbolje ih je jesti cijele kako biste smanjili glad i apetit. Možete ih kombinirati uz razna jela, ali najbolje je da ih jedete kao svježu namirnicu.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je veoma popularno kao dodatak raznim kašama. Sve vrste bobičastog voća su niskokalorične, a sadrže niz hranjivih tvari. Bogate su vitaminima C, K i manganom, a mogu pomoći u smanjenu holesterola, upala i krvnog pritiska.
Koštuničavo voće
Koštuničavo voće uključuju breskve, nektarine, šljive, trešnje i marelice. Imaju nizak glikemijski indeks, a bogate su vitaminima C i A. Ova vrsta voća može se jesti i kao dodatak voćnim salatama, kašama, ali i kao dodatak slanim jelima kao što su variva.
Kivi
Kivi je vrlo bogat hranjivim tvarima, izvrstan izvor vitamina C i K, folne kiseline i vlakana te ima značajne zdravstvene prednosti, gdje najviše pomaže u smanjenu rizika dijabetesa. Kivi može pomoći u kontroli šećera u krvi, poboljšati holesterol i podržati zdravlje crijeva
Lubenica i dinja
Lubenice i dinje su niskokalorične i imaju visok sadržaj vode, što ih čini izvrsnim za kontrolu težine. Oko 150 grama ovog voća sadrži oko 50 grama kalorija. Bogate su i vlaknima, a sadrže kalij i vitamin C. Međutim, one ima visok glikemijski indeks pa je kontrola porcija važna.
Narandže
Kao i svi citrusi, narandže imaju malo kalorija, a bogate su vitaminom C i vlaknima, a pritom su vrlo zasitne. Iako ih ljudi češće konzumiraju kao cijeđenu, zapravo je najbolji način da ih jedete.
Banane
Neki ljudi izbjegavaju banane kada žele smršati zbog toga što one sadrže veću količinu šećera i kalorija. Međutim, one su bogatije hranjivim tvarima kao što su kalij, magnezij, mangan i vitamkini B6 i C.