Pokazalo istraživanje: Konzumiranje popularne namirnice pomaže pri gubitku masnih naslaga
Studija koju su proveli istraživači na Univerzitetu Chung Ang u Južnoj Koreji otkrila je da muškarci koji pojedu tri porcije kimchija dnevno imaju manje šanse da će imati prekomjernu težinu i manje masnih naslaga na stomaku. Na taj način će smanjiti i rizik od drugih bolesti kao što je dijabetes.
Prethodno istraživanje pokazalo je da bakterije pronađene u kimchiju djeluju protiv pretilosti, ali istraživači su željeli znati može li njegova redovita konzumacija biti povezana sa smanjenjem rizika od nakupljanja masnih naslaga na stomaku i ukupne pretilosti.
Masne naslage na stomaku, koje se često nazivaju "pivski stomak" smatraju se najvažnijom vrstom masti u razvoju dijabetesa tipa 2 jer se nalazi oko vitalnih organa poput gušterače i jetre.
Za novu studiju, istraživači su pogledali podatke više od 115.000 Korejaca starijih od 40 godina koji su sudjelovali u studiji Health Examinees - dugoročnoj analizi okolišnih i genetskih uzroka rizika za uobičajena hronična stanja. Sudionici su ispunjavali upitnik o tome koliko često jedu različite vrste hrane.
Studija objavljena u časopisu BMJ Open, svakom je sudioniku mjerena visina i težina, indeks tjelesne mase (BMI) i opseg struka.
Rezultati su pokazali da je umjerena količina kimchija pokazala smanjenje masnih naslaga na stomaku kod ljudi s prekomjernom težinom. Ipak, prevelika količina uzrokovala je povećanje masnih naslaga.
Nakon što su istraživači uzeli u obzir potencijalne uzroke, konzumacija do tri dnevne porcije ukupnog kimchija povezana je s 11 posto manjom prevalencijom prekomjerne težine. Istraživači su upozorili da studija može uspostaviti samo korelaciju.