Evo šta trebate raditi
32

Zašto kardio treninzi nisu najbolja metoda za mršavljenje

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jedan od najvećih fitnes mitova je da je kardio trening bolji za gubitak kilograma od treninga snage. Međutim, to nije istina.
Znamo da svakodnevna šetnja može poboljšati naše zdravlje, a vježbanje je poželjno za sve one koji žele poboljšati svoju kondiciju.Međutim, ne stvaraju sve vježbe jednak efekt.

Za one koji žele izgubiti kilograme, možda misle da je kardio trening pravi izbor. No, iako ga je važno uključiti, to nije zlatna karta za mršavljenje. Zapravo, sada se vjeruje da je trening s utezima puno korisniji za one koji žele smanjiti svoj struk.

Trener River Hardy rekao je da je jedan od najvećih mitova u industriji fitnessa da je kardio trening bolji od treninga s utezima, dok, zapravo, dizanje utega znači da će vaše tijelo duže sagorijevati masnoću.

"Kardio ima svoje mjesto u rutini vježbanja, ali je manje važan od treninga snage. Kardio je izvrsna metoda za sagorijevanje dodatnih kalorija kako bi neko bio u većem deficitu, ali najvažniji dio svake rutine vježbanja je dizanje utega", rekao je.

Dodao je da bi trening s utezima trebao biti osnova vašeg programa i savjetovao da je odlična osnova za početak tri treninga dizanja utega u trajanju od 45 minuta nakon kojih slijedi 15 minuta kardio vježbi nakon treninga.

"Ojačajte s utezima i dalje ćete sagorijevati kalorije baš kao što radite s kardio vježbom, ali kao dobrobit ćete promijeniti oblik svojih mišića i tijela. Nešto što kardio neće učiniti", dodao je.

Prema Healthlineu, trening s otporom i utezima su "učinkovitiji od kardio vježbi u izgradnji čistih mišića, a mišićna masa sagorijeva više kalorija u mirovanju nego druga tkiva, uključujući masnoću".