Kolači bez glutena nisu ništa novo, ali ono što odlikuje ovaj jeste jednostavnost pripreme. Ukoliko ste ljubitelji oraha, posebno će vam biti zadovoljstvo da ga pripremite.
Priprema tarta traje 15 minuta, a pečenje otprilike pola sata.
Za tart vam je potreban maslac, 150 blanširanih oraha ili lješnjaka, tri velika jaja, 150 grama šećera i 50 grama tamne čokolade.
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni celzija ili na 180 stepeni ukoliko koristite ventilator, a zatim maslacem podmažite dno kalupa od 24 centimetra.
Pomoću blendera ili miksera izmrvite orahe u prah. Zatim u velikoj posudi umutite jaja i šećer nekoliko minuta, dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.
Polovinu smjese oraha stavite u kalup za pečenje.
Umiješajte orahe da dobijete gustu kašu. Potom polovinu smjese stavite u kalup za pečenje, preko toga poredajte tamnu čokoladu te ostatak smjese prelijte po vrhu.
Pecite kolač 30 minuta ili dok ne porumeni i postane čvrst na dodir. Tako pripremljen bezglutenski tart možete polužiti za deset osoba uz voćni prilog.