Riječ bibimbap na korejskom jeziku znači miješana riža. Ovo jelo je jako zdravo, a ljubitelji mesa u bibimbap mogu dodati i meso koje žele.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela su:
1/4 nashi kruške pola kašike susamovog ulja 1 kašika vina od riže 1 kašika sirupa od riže 1 kašika ekstrakta od šljive 1 kašika šećera malo bibera 5 kašika soja sosa
6 čehni bijelog luka glavica luka 2 komada đumbira 300 grama govedine komad mladog luka 1/3 rotkvice 1 mrkva malo kupusa 8-10 komada shiitake gljiva 1 tikvica 450 gr riže
Način pripreme:
Jednu četvrtinu nashi kruške, susamovo ulje, sirup od riže, ekstrakt od šljive, šećer, biber, soja sos, bijeli luk, luk i dva komada đumbira stavite u jednu posudu a potom štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U drugu posudu stavite govedinu, a preko nje prespite smjesu koju ste prethodno napravili. Dodajte sitno isjeckani mladi luk. Promiješajte.
Na zagrijanom ulju ispržite rotkvice, jednu mrkvu, malo kupusa, shiitake gljive, jednu tikvicu. Ispržite i mariniranu govedinu.
Na skuhanu rižu stavite tikvice, mrkvu, kupus, rotkvicu i gljive. Dodajte meso i čili pastu. Jaje na oko stavite preko kao dekoraciju, te malo susama.