Bosanski lonac je šareno zadovoljstvo puno povrća idealno za današnji iftar
Najčešći sastojci bosanskog lonca su: junetina, janjetina, krompir, luk, paprika, mrkva i paradajz, a mi vam donosimo recept za ovu kombinaciju mesa i povrća.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog jela:
pola kilograma junetine pola kilograma teletine 4 veća krompira 2 mrkve 1 prasa 2 glavice luka i bijelog luka po želji 1/2 kg boranije 1 paradajz
1 zelena paprika 1 crvena paprika 100 gr graška peršun so vegeta biber 3-4 kašike paradajz sosa 1 litar vode
Način pripreme:
Meso stavite na dno šerpe. Junetina može biti i malo masnija. Krompir operite, ogulite i isjeckajte na malo krupnije kocke. Isjeckajte i ostalo povrće. Preko mesa redajte krompir, mrkvu i ostalo povrće.
Sve začinite. Preko dodajte tri-četiri kašike paradajz sosa. I sve zalijte vodom. Kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata.
Poslužite s vrućim somunima i sezonskom salatom.