Glavno jelo
77

Bosanski lonac je šareno zadovoljstvo puno povrća idealno za današnji iftar

Piše: S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bosanski lonac zapravo je prepun lonac povrća i mesa. Ovo kuhano jelo voljet će svi ljubitelji mesa i kuhane hrane. Ono što je najbitnije jeste da u bosanski lonac stavite što raznovrsnije povrće, a i meso također možete kombinirati.

Najčešći sastojci bosanskog lonca su: junetina, janjetina, krompir, luk, paprika, mrkva i paradajz, a mi vam donosimo recept za ovu kombinaciju mesa i povrća.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog jela:

pola kilograma junetine pola kilograma teletine 4 veća krompira 2 mrkve 1 prasa 2 glavice luka i bijelog luka po želji 1/2 kg boranije 1 paradajz

1 zelena paprika 1 crvena paprika 100 gr graška peršun so vegeta biber 3-4 kašike paradajz sosa 1 litar vode

Način pripreme:

Meso stavite na dno šerpe. Junetina može biti i malo masnija. Krompir operite, ogulite i isjeckajte na malo krupnije kocke. Isjeckajte i ostalo povrće. Preko mesa redajte krompir, mrkvu i ostalo povrće.

Sve začinite. Preko dodajte tri-četiri kašike paradajz sosa. I sve zalijte vodom. Kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata.

Poslužite s vrućim somunima i sezonskom salatom.