Božićni kolačići u obliku jelke koji će upotpuniti pretprazničnu atmosferu
Prije nego pripremite kolačiće potrebna vam je smjesa koju ćete napraviti od jedne četvrtine šolje smeđeg šećera, dva mala maslaca, mrvicu soli i vanile, jedne velike kašike mlijeka i pet kašika brašna. Osim toga su vam potrebne mrvice čokolade koje idu direktno u smjesu.
Priprema tijesta:
- Izmiješajte puter, smeđi šećer, so i vanilu
- Pomiješajte jednu kašiku mlijeka, polako dodajte brašno kašiku po kašiku dok se ne stvori čvrsta struktura tijesta
- Na kraju dodajte čokoladne mrvice i izmiješajte ih u tijestu.
Priprema kolačića:
- Zagrijte rernu na 170 stepeni, a u tepsiju postavite papir za pečenje. Na papir postavite tri kuglice tijesta različite veličine i pecite pet minuta, zatim uklonite dvije najmanje kuglice i nastavite peći još tri do četiri minute. Zatim ih izvadite, ugasite rernu i ostavite da se ohlade.
-
Uzmite veliku posudu i u njoj izmiksajte pola kocke putera dok se skroz ne smrvi. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije, malo soli i šlaga te nastavite miješati. Zatim dodajte boju za hranu i izmiješajte dok sva smjesa ne poboji. Prebacite sve to u kesicu iz koje ćete ukrašavati kolačiće.
-
Na najveći komadić ohlađenog kolačića stavite zelenu kremu te zatim poklopite malo manjim kolačićem pa ponovo stavite kremu i na kraju stavite najmanji kolačić. Na vrh postavite zvjezdicu, a kolačić pospite šarenim mrvicama.