Britanski recept
17

Čorba od dagnji, riže i kukuruza obojit će tamne zimske dane

Klix.ba
Foto: Rahil Ahmad/The Guardian
Foto: Rahil Ahmad/The Guardian
Tamne i hladne dane možete obojiti i uljepšati supama i čorbama sa zabavnim sastojcima, kao što je čorba sa dagnjama, rižom i kukuruzom šećercem po receptu britanske kuharice Ravinder Bhogul.

Ovu čorbu potrebno je kuhati svega dvadesetak minuta, a za pripremu vam je potrebno desetak minuta.

Bhogul kaže kako je svoj recept kreirala dijelom po uzoru na tradicionalnu kinesku supu. Dodala je nekoliko svojih sastojaka kako bi, kaže, čorbu učinila zabavnijom i bogatijom raznim okusima.

Potrebni sastojci za čorbu britanske kuharice su tri kašike biljnog ulja, jedna kašika naribanog đumbira, sok i kora jednog limuna, jedna kašika kurkume, 500 grama kukuruza šećerca, jedan litar pilećeg temeljca, 100 grama riže, morska so, mljeveni bijeli biber, susamovo ulje, kilogram očišćenih dagnji te svježi korijander.

U dubokoj tavi ili šerpi na ulju prepržite đumbir te dodajte koru limuna i kurkumu i malo pržite sve zajedno. Zatim dodajte i šećerac.

Sve zalijte sokom od jednog limuna i pilećim temeljcem te dodajte rižu. Kuhajte smjesu otprilike 15 minuta ili dok se riža ne skuha. Potom dodajte soli i bibera po želji te nekoliko kapi susamovog ulja.

Na kraju dodajte i dagnje i poklopite tavu ili šerpu. Kuhajte još tri-četiri minute dok se dagnje ne otvore. Preko čorbe pospite svježe nasjeckani korijander.

Tako pripremljena čorba spremna je za serviranje.