Ipak, stručnjaci navode kako se hrana iz mikrovalne pećnice zdravija nego što se mislilo.
"U suštini, pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuhanje ili prženje hrane", kaže za Huffington Post dr. Guy Crosby, nutricionista sa Harvarda.
"Mikrovalna pećnica koristi zagrijavanje suhom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toplini mnogo kraće nego prilikom kuhanja ili prženja", pojasnio je Crosby.
I dok se neki nutrijenti gube na toplini, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na, primjerice, antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu ili pak beta karoten u mrkvi.
Kuhanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane.
"Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrovalna pećnica, kuhanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti ovisi o vremenu i temperaturi", pojašnjava dr. Don Schaffner, profesor sa Rutgers University u New Jerseyu.
No, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Crosbyju, kuhanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.
Dr. Susan Nitzke, nutricionistica s univerziteta Wisconsin-Madison, dijeli njegovo mišljenje.
"Izrežite hranu na veće komade i kuhajte je na pari brzo prije serviranja. Kuhanje na pari i pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici su najbolje metode brzog kuhanja."
"Sve zavisi o hrani, načinu na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuhate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuhate u mikrovalnoj pećnici, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani", pojašnjava i dr. Ashim Datta, profesor biologije sa univerziteta Cornell.