Vodite računa
2

Pet namirnica koje nikada ne biste trebali konzumirati na prazan želudac

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Početak dana ima veliki utjecaj na naše tijelo i raspoloženje, a često nesvjesno donosimo odluke koje mogu negativno utjecati na naše zdravlje.
Iako možda ne razmišljamo o tome, neke uobičajene navike koje praktikujemo odmah nakon buđenja mogu imati negativne posljedice po naše tijelo i raspoloženje.

Mnogima je kafa prva stvar koju popiju nakon buđenja, ali to nije najbolji izbor. Kafa na prazan želudac potiče lučenje kiseline u želucu, što može izazvati žgaravicu i druge želučane probleme. Iako vas može kratkotrajno probuditi, dugoročno može uzrokovati više štete nego koristi. Bolje je popiti kafu nakon laganog doručka, kada je želudac već opterećen hranom koja može ublažiti kiselost.

Mnogi ljudi ujutro posegnu za tabletama protiv bolova, poput aspirina ili ibuprofena, kako bi se oslobodili glavobolje ili drugih manjih bolova. Međutim, uzimanje ovih lijekova na prazan želudac može iritirati želučanu sluznicu, izazvati nelagodu pa čak i dovesti do ozbiljnijih problema poput žgaravice ili čira. Preporučuje se uzimanje ovih lijekova nakon obroka, kako bi se smanjio rizik od probavnih smetnji.

Iako sok od limuna sadrži vitamine, njegova visoka kiselost može izazvati iritacije želuca, osobito kod ljudi koji imaju osjetljiv probavni sistem. Ako volite limun, najbolje je razrijediti ga s vodom i piti uz obrok kako bi se izbjegle potencijalne smetnje u probavi.

Početak dana s komadom torte, čokolade ili druge slatke hrane nije preporučljiv. Slatkiši brzo podižu razinu šećera u krvi, ali uzrokuju i nagli pad energije kasnije tijekom dana. Osim toga, gušterača nije sposobna za proizvodnju dovoljno inzulina koji bi se nosio s naglim porastom šećera, što može dovesti do problema s ravnotežom šećera u krvi. Bolje je uživati u slatkišima kasnije, kada osjećate pad energije.

Iako mnogi ljudi uživaju u jogurtu ili drugim mliječnim proizvodima, konzumacija ovih proizvoda na prazan želudac može biti problematična. Na prazan želudac, visoka kiselost može smanjiti učinkovitost bakterija mliječne kiseline prisutnih u jogurtu, čineći ih manje korisnim. Osim toga, može doći do povećane kiselosti u želucu, što dovodi do nelagode.