Donosimo vam recept za bolonjez od sojinih ljuspica kao alternativu mljevenom mesu
- 1 crni luk srednje veličine
- 600 mililitara tečnog paradajz sosa
- 100 grama sojinih ljuspica
- nekoliko kašika ulja
- 100 mililitara mlake vode
- svježi peršun
- začini po želji
Začini koji se smatraju obaveznim su so, biber, origano, crvena (dimljena) slatka paprika, a pored toga možete dodati i sušeni bosiljak, sušeno povrće za supu i bijeli luk u granulama.
Priprema ovog jela je jednostavna. U jednu posudu najprije stavite sojine ljuspice i začine. Sastavite sastojke i prelijte toplom vodom. Potom ostavite 20 minuta da soja upije vodu i začine.
Za to vrijeme sitno isjeckajte crni luk, a u posudu u kojoj planirate pripremati obrok, stavite ulje i uključite ringlu na srednje jaku vatru. Polako dinstajte luk i ako želite, možete dodati sitno sjeckanu crvenu papriku, ali taj sastojak nije obavezan.
Kada se luk prodinsta, dodajte sojine ljuspice i promiješajte, a nakon dvije minute dodajte i paradajz sos i kuhajte oko 20 minuta. Ukoliko vam smjesa bude gusta, dodajte još malo vode. Na kraju dodajte i sitno nasjeckani peršun.
Kada se smjesa sjedini, vaš bolonjez je spreman. Možete ga servirati uz tjesteninu te dodati masline, zelenu ili neku drugu salatu kao prilog.