Sastojke je potrebno umiješati u jednu posudu i to je sve. Tajna mekanih doritosa je u mješavini običnog brašna s kukuruznim. Ova kombinacija rezultira tortiljom koja ima okus kukuruza, ali joj elastičnost daje pšenično brašno, što olakšava pečenje bez lomljenja i sušenja.
Kada je riječ o filovanju tortilja, zapamtite da su kombinacije brojne, od onih s pilećim mesom, purećim, pa do mljevenog junećeg mesa, sira, zelene salate i paradajza. Dakle, filujte je onako kako vam srce želi.
Sastojci za tortilja doritose:
1 šoljica višenamjenskog brašna 1/2 šoljice kukuruznog brašna 2 šoljice doritosa sa sirom 1 čajna kašičica soli 1 kašičica praška za pecivo 1/4 šoljice ulja
3/4 šoljice vode
Način pripreme:
Stavite doritose u blender i blendajte dok se ne pretvore u mrvice. Uzmite 1/2 šoljice i stavite u veliku zdjelu. Dodajte brašno, kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo. Promiješajte dok se smjesa ne sjedini.
Polako dodajite vodu i oblikujte sve u tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Podijelite tijesto na 16 jednakih kuglica. Zagrijte travu na srednjoj temperaturi. Razvaljajte tortilju. Stavite je u tavu i pecite minutu-dvije dok lagano ne porumeni.
Ispečenu tortilju stavite u zdjelu i pokrijte je krpom. Para će joj pomoći da bude vlažna i mekana. Ponovite postupak s ostalim tortiljama i filujte ih po želji.