Ukusno i zdravo
53

Hadžijski ćevap idealno je jelo za vaš današnji iftarski meni

Piše: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hadžijski ćevap je tradicionalno bosansko jelo i čest je na iftarskim trpezama. Idealan je za ljubitelje mesa i povrća. Ovo jelo je ukusno, zdravo i veoma dekorativno.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela su:

100 ml maslinovog ulja 40 gr maslaca 50 gr crvenog luka 600 gr telećeg mesa bez kostiju 200 gr svježeg paradajza 100 gr svježe paprike 1 veća mrkva 3 čehna bijelog luka 200 gr šampinjona lovorov list

1 kašika vegete 1 kašičica crvene paprike 2 kašičice soli 1 kašičica bibera

Način pripreme:

Zagrijte maslinovo ulje i maslac, potom dodajte isjeckani luk i teleće meso. Propržite. Dodajte na kockice isjeckan svježi paradajz i mrkvu. U smjesu dodajte i papriku. Potom dodajte tri čehna bijelog luka i sve promiješajte.

Zatim isjeckane šampinjone dodajte u šerpu i promiješajte. Dodajte lovorov list. Začinite vegetom, crvenom paprikom, solju i biberom, promiješajte i dodajte vodu. Na kraju dodajte i malo svježeg peršuna te ostavite da se kuha na laganoj vatri.

Po želji hadžijski ćevap možete i zapeći. Kada je sve gotovo u papir za pečenje ili aluminijsku foliju kutlačom stavite pripremljeni hadžijski ćevap i zavežite kanapom. Tako upakiran ćevap stavite u tepsiju u koju ste prethodno ulili jednu šolju vode. Stavite nekih 20-30 minuta da se zapeče u rerni.

Servirajte s kuhanim krompirom i somunom.