Hljeb ostaje svjež i bez plijesni sedam dana duže bez smrzavanja uz pomoć genijalnog pekarskog trika
Hljeb je glavna namirnica na svakoj listi namirnica, ali je prava muka kada svježi hljeb postane neupotrebljiv često prije datuma najbolje do kraja.
U pokušaju da hljeb duže ostane svježiji, mnogi su u iskušenju da ga stave u frižider, ali Maurizio Leo, pekar i osnivač The Perfect Loaf, upozorio je na ovaj uobičajeni trik za skladištenje.
"Ovo je veoma važno, ne čuvajte hljeb u frižideru. To bi moglo izgledati kontraintuitivno jer se na frižider gleda kao na konzervans hrane, ali stavljanje vašeg hljeba u frižider će uzrokovati da se brže ustaja nego ako se drži na sobnoj temperaturi", dodaje.
Umjesto toga, Maurizio preporučuje da njegov omiljeni način da produži vijek trajanja hljeba je korištenje pčelinjeg voska.
"Jednostavno stavite hljeb u omot i dobro ga pokrijte. Omot obložen pčelinjim voskom će se deformirati i omotati oko svih kutaka i pukotina hljeba", navodi.
Kako hljeb stari i gubi vlagu, postaje bajat, ali zatvaranje u hermetički zatvorenu posudu može potaknuti rast bakterija i dovesti do plijesni.
Međutim, obloge od pčelinjeg voska postižu savršenu ravnotežu, prema Mauriziu, održavajući vlagu hljeba čime se produžava njegova svježina.
Kaže se da hljeb traje najmanje sedam dana duže kada je umotan u obloge od pčelinjeg voska u poređenju s držanjem nepokrivenog u posudi za hljeb.