Hrskavo i jednostavno: Jeste li probali napraviti čips od mrkve ili tikvica?
Za ovom zdravom grickalicom često posežu brojne poznate osobe, a među njima je i hrvatska voditeljica Nevena Rendeli koja se pohvalila ovim receptom.
Za čips od mrkve i curryja potrebna vam je jedna oguljena mrkva, jedna kašičica maslinovog ulja, pola kašičice curry praha, sol i papar.Zagrijte rernu na 250 stepeni. Na papir za pečenje stavite maslinovo ulje. Mrkvu narežite tako da dobijete tanke duge ploškice, poput papira. U veliku zdjelu stavite narezanu mrkvu pa dodajte maslinovo ulje, curry, sol i papar. Začinjenu mrkvu stavite na papir za pečenje i pecite dok ne počne dobivati smeđu boju. Izvadite mrkvu zajedno s papirom za pečenje i pustite da se hladi nekoliko minuta, dok čips ne postane hrskav.
Za čips od tikvica potrebna vam je jedna tanko narezana tikvica, sol i biber po ukusu te paprika u prahu.
Zagrijte rernu na 230 stepeni. Tanko narezane kolutiće tikvice začinite i posložite na papir za pečenje. Tikvice pecite oko sat i po, no nakon sat svakih deset minuta otvorite rernu i provjerite stanje kako ne bi zagorjele. Tikvice jedite odmah nakon pečenja dok su još hrskave. Kad se ohlade, one postanu mekane.