I Rumuni ćevape "za trku" imaju: Prave se od više vrsta mesa, a posebnu aromu im daju začini
![© Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_240215067.jpg?v=2)
Dok, druga teorija navodi da je recept došao od Turaka kada je Osmansko Carstvo bila velika sila. U svakom slučaju, oni su prilagodili mici prema vlastitom okusu pa su dodali svinjsko meso i druge začine, baš kao što u BiH možete pronaći različite verzije ćevapa.
U prijevodu znači male, što se odnosi na manju verziju kobasica koje su tada služili.
Obično se smatraju "uličnom hranom" zbog toga što se brzo pripremaju i peku na roštilju pa samim time često su sastavni dio rumunjske kuhinje. Vremenom su postali jedno od omiljenih obroka pa ih Rumuni vole jesti i na druženjima u prirodi.
"To je mesno jelo koje se susreće u više zemalja na Balkanu, ali svaka koristi svoju mješavinu začina. Mici (mititei) su ukusan ljetni užitak. Dok se Amerikanci okupljaju kako bi uživali u hamburgerima i hot-dogovima, Rumuni se okupljaju kako bi uživali na mici i mesu s roštilja", navela je food blogerica Gabriela na svom blogu The Bossy Kitchen.
Za razliku od ćevapa koje jedemo u BiH, služe se uz senf, pecivo, pomfrit i salatu od svježeg paradajza i zelene salate, a kao piće uglavnom se servira hladno pivo.
Najbolje je da meso pripremite noć prije kako bi se svi sastojci dobro povezali, a pored začina, važno je dodati i malo sode bikarbone. Kod mesa je važno da bude malo masnije kako bi prilikom pečenja bili sočniji.