Za paprike punjene kupusom potrebni su vam sljedeći sastojci:
1,5 kg kupusa 15-20 malih paprika (ako volite ljuto, preporučujemo somborke) 150 gr soli 150 gr šećera 500 ml alkoholnog sirćeta 1,5 l vode celerov list biber u zrnu
Način pripreme:
Paprike operite i udubite. Kada papriku čistite gledajte da joj je dno potpuno zdravo, ako primijetite da je na dnu crno, ona je već počela da se kvari i takvu papriku nemojte koristiti. Ostavite je za prženje.
Kupus izrendajte i posolite da malo smekša kako biste paprike lakše punili. Kupus iscijedite i napunite paprike do vrha. Tako napunjene ostavite ih da odstoje dva sata.
U šerpu stavite litar i po vode i pola litra sirćeta. Smjesi dodajte 150 gr soli i 150 gr šećera. Promiješajte. Redajte paprike u teglu. Dodajte celerov list i malo bibera u zrnu. Paprike zalijte vodom. Tegle potom stavite u rernu na 90 stepeni 90 minuta.
Nakon toga ih ostavite da se ohlade. Pasterizacijom će vam paprike moći trajati cijelu zimu. Od ove količine možete napraviti tri-četiri manje tegle paprika punjenih kupusom.