Foto: Klix.ba
Ukoliko ste se zaželjeli starih bosanskih jela kvrguša je pravi izbor za današnji ručak. Iako smo navikli da priprema naši tradicionalnih jela zahtjeva više vremena i iskustva, ovo jelo priprema se vrlo lako.
Kvrgušu možete pripremiti za ručak ili užinu. Postoji mnogo varijacija i kombinacija za pripremu ovog jela, a sve zavisi od toga koji prostor Bosne i Hercegovine uzimate kao izvor recepta.
Potrebni sastojci:
pileće meso (batak, karabatak, krilca)
tri jaja
1/2 praška za pecivo
2 dcl mlijeka
800 gr brašna
sol
Način pripreme
Prvo posolite pileće meso i kratko ga propržite na ulju. Zatim izmutite jaja, u koja dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Po potrebi dodajte i vode, a smjesa treba biti gušća.
U pouljenu tepisju izlite tijesto i dodajte proprženo pileće meso. Kvrgušu stavite u rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta. Nakon što je kvrguša pečena možete je preliti kiselim vrhnjem.
Možda vas zanima
Vezani članci