Ukusno jelo
115

Ideja za današnji ručak: Napravite tradicionalnu kvrgušu

N. C.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukoliko ste se zaželjeli starih bosanskih jela kvrguša je pravi izbor za današnji ručak. Iako smo navikli da priprema naši tradicionalnih jela zahtjeva više vremena i iskustva, ovo jelo priprema se vrlo lako.

Kvrgušu možete pripremiti za ručak ili užinu. Postoji mnogo varijacija i kombinacija za pripremu ovog jela, a sve zavisi od toga koji prostor Bosne i Hercegovine uzimate kao izvor recepta.

Potrebni sastojci:

pileće meso (batak, karabatak, krilca)

tri jaja

1/2 praška za pecivo

2 dcl mlijeka

800 gr brašna

sol

Način pripreme

Prvo posolite pileće meso i kratko ga propržite na ulju. Zatim izmutite jaja, u koja dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Po potrebi dodajte i vode, a smjesa treba biti gušća.

U pouljenu tepisju izlite tijesto i dodajte proprženo pileće meso. Kvrgušu stavite u rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta. Nakon što je kvrguša pečena možete je preliti kiselim vrhnjem.