Ima posebnu aromu: Sir iz kojeg izlaze muhe i crvi proglašen je najopasnijim na svijetu
Posebnu vrstu ovčjeg sira tradicionalno proizvode pastiri na Sardiniji. Sirne muhe Piophila casei polažu jajašca u pukotine koje nastaju u siru prilikom stajanja.
Crvi se izlegu i probijaju se kroz sir probavljajući pritom proteine i višak masnoća. Kad je sir spreman, za konzumaciju je dovoljno samo razbiti vrh koji je netaknut crvima i zagrabiti kašikom kremastu deliciju, prenosi CNN.
Neki će pritom pričekati da podstanari napuste sir, a drugi će ga konzumirati zajedno sa crvima objašnjavajući kako upravo oni daju posebnu aromu. Kažu da sir ima okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake, a njegova aroma će još satima ostati u ustima.
Upravo zbog njegove upitne zdravstvene ispravnosti, sir se ne može kupiti u slobodnoj prodaji koju je zakon zabranio, no mještani i dalje uživaju u njemu. Naime, zdravstveni stručnjaci ističu da bi crvi mogli preživjeti u probavnom sustavu te stvoriti mikro perforacije u crijevima, no navodno niti jedan takav slučaj nije još zabilježen i povezan sa ovom vrstom sira.
Ipak, avanturisti na Sardiniji uspiju pronaći i Casu Marzu, sir koji održava drevnu tradiciju i kulturu jednog naroda.