Kulinarskim stručnjacima najdraže su one juhe koje su pune svega i dugo se krčkaju. Donosimo vam recept za jednu takvu čiji osnovni sastojci su crveni luk, bijeli luk, tjestenina u zrnu ili tarhana, dosta povrća, listovi špinata ili blitve te meso po želji, a najboje je koristiti teletinu ili junetinu, do pola kilograma na šerpu srednje veličine.
Za pripremu čorbe potrebno vam je samo deset minuta, a kuha se od 35 minuta do sat.
Zagrijte šerpu u kojoj ćete kuhati čorbu s malo ulja na srednjoj temperaturi. Prepržite crveni i bijeli luk. Dodajte izrezano meso i pržite sve zajedno još nekoliko minuta.
Potom u šerpu dodajte tri komada nasjeckanog paradajza, koji je najbolje prethodno oguliti, malo čilija, izrezane jednu-dvije crvene i žute paprike, jednu nasjeckanu mrkvu, dva-tri izrezana krompira, listove špinata ili blitve, peršun, bosiljak, lovorov list, sol, biber, crvenu papriku i druge začine po želji.
Kada sve zajedno prepržite, dodajte ključalu vodu i nastavite kuhati čorbu. Kuhajte je do sat vremena uz povremeno miješanje i dodavanje vode po želji, ovisno o gustoći koju volite. Najbolje je ostaviti da čorba bude gušća. Petnaestak minuta prije kraja kuhanja dodajte i tjesteninu u zrnu ili tarhanu.
Nakon kuhanja čorbu servirajte u zdjelice, a možete je čuvati u frižideru narednih nekoliko dana.