I dok mnogi zdravstveni radnici ne odobravaju takva pravila, uz riječi da se tako od hrane pravi neprijatelj i da se vlastitom tijelu narušava prirodni balans, postoji jedno ne toliko poznato pravilo oko kojeg postoji konsenzus nutricionista da je korisno.
Pravilo 5/20 predstavlja okvir koji će kupcima prehrambenih proizvoda pomoći shvatiti kojih hranjivih tvari neki proizvod ima mnogo, a kojih jako malo. Konkretno, ako na deklaraciji piše da neki nutrijent zadovoljava 20% ili više od referentnog dnevnog unosa za prosječnu odraslu osobu (RU), to je općenito mnogo. Ako hranljivi sastojak ima RU 5% ili manje, to je općenito malo.
Za koji god tip prehrane se odlučili, pravilo 5/20 je primjenjivo. Ako, naprimjer, želite povećati unos proteina, ali i smanjiti unos šećera, konzumiranje proizvoda koji osiguravaju preko 20% RU proteina i manje od 5% RU šećera pomoći će vam u postizanju ciljeva.
"Važno je obratiti pažnju na brojeve na deklaraciji koji su tu da bi vam pomogli", kaže za Insider Bonnie Taub-Dix, registrirana nutricionistica iz New Yorka.
Fokusirajte se na kalcij i vitamin D i ograničite šećer
Bilo bi i više nego korisno kada bi se u prehranu ubacila hrana s visokom razinom vlakana, kalija, kalcija i vitamina D. Ovi mikronutrijenti će se u Americi obavezno prikazivati na deklaracijama. Kompanije koje zarađuju više od 10 miliona dolara moraju ih odmah navesti na deklaracijama svojih proizvoda, a manje kompanije to moraju primijeniti do 2021. godine.
Ljudi bi također trebali smanjiti unos šećera. Šećer se sve jasnije ističe na deklaracijama - odvajanjem prirodnih šećera, poput onih u voću, od dodanih šećera, tj. one vrste šećera koja najviše ugrožava zdravlje.
Iako je pravilo 5/20 vrlo korisno, važno je imati na umu da nijedna namirnica ne može pružiti sve što je tijelu potrebno. Osim toga, neke druge aspekte na deklaracijama važno je uzeti u obzir - ili, u nekim slučajevima, važno ih je zanemariti.
"Mnoge od nas privlače senzacionalni natpisi koji se koriste na prednjoj strani ambalaže, poput: 'ne sadrži... (nešto)', ili 'prirodni", kaže Taub-Dix. "Međutim, ti termini nisu univerzalno definirani i zato je najbolje fokusirati se na poleđinu proizvoda gdje možete primijeniti pravilo 5/20."