Carl Anhalt, nastavnik matematike iz New Yorka godinama nije napravio hljeb. Međutim, nakon što je "zaglavio" u svom stanu u New Yorku za vrijeme karantina, ponovo je počeo razmišljati o hljebu. S obzirom da radi kao nastavnik u srednjoj školi, kao i mnogi odgajatelji, svoje sedmice provodi baveći se sastancima, e-mailovima i učenjem na daljinu.
Kazao je kako mu kuhanje pomaže da se osjeća produktivnim i lakše nosi sa stresom te da ublaži anksioznost, piše The Guardian.
Zabilježen je manjak kvasca u supermarketima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a dobavljači kvasca trenutnu potražnju nazivaju "bez presedana". U Francuskoj i Australiji brašno je sve teže pronaći. Osim toga, i Google je nedavno dokumentirao sve više pitanja u vezi toga kako se peče hljeb, a najčešće pitanje je bilo "kako napraviti hljeb bez kvasca".
Neka istraživanja pokazuju da je pečenje povezano s pozitivnim osjećajima. Psiholozi su počeli istraživati kuhanje i pečenje kao terapeutski alat koji je pomogao ljudima koji pate od depresije i tjeskobe. Istraživanje iz 2016., objavljeno u časopisu "Pozitivna psihologija", sugerira da su ljudi koji se često upuštaju u male i kreativne projekte opušteniji i sretniji.
Ken Forkish, vlasnik pekare Artisan u Portlandu kazao je da ljudi žele imati svježi hljeb i da što više izbjegavaju trgovine. Kazao je i da je dodatni boravak kod kuće podstakao brojne pekare da isprobaju stvari koje možda prije nisu, a to je kiselo tijesto.
"Ima puno zadovoljstva u učenju nove vještine, posebno nečeg opipljivog, za razliku od svih stvari koje virtuelno radimo. Zadovoljstvo pretvaranja brašna u prekrasnu veknu hljeba koja izlazi iz rerne upravo je u osnovi zadovoljavajuće", kazao je Forkish.