Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.
Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.
Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.
Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.
Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.
Možda vas zanima
Bh. voditeljica i glumica
Lana Stanišić: Imam dovoljno posla na sebi da bi me pogađali komentari anonimnih dušebrižnika
Vezani članci
Traje nekoliko sekundi
Znate li da uz pomoć jednostavnog testa možete otkriti probleme sa srcem
Uočite ih na vrijeme