
Foto: Shutterstock
Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.
Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.
Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.
Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.
Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.
Možda vas zanima
Real savladao Gironu
Pogledajte spektakularan pogodak Modrića, bombetinom je podigao Bernabeu na noge
Pregovori u završnoj fazi
Džeko uoči velikog derbija riješio pitanje budućnosti, predsjednik mu nudi i funkciju nakon karijere
Vezani članci
Bogate su vlaknima
Ove namirnice pomoći će vam u snižavanju šećera u krvi
Reagujte na vrijeme