Neobični recepti
3

Kolač od mrkve i pečeni cheesecake odlični su za one koji tragaju za novim receptima

Klix.ba
Kolač od mrkve (Foto: Delicious.com)
Kolač od mrkve (Foto: Delicious.com)
Bilo da je kišni dan, vikend ili vrijeme praznika, pravljenje kolača donosi posebnu radost u kuću. Oni koji uživaju u kuhanju stoga uvijek tragaju za novim receptima. Donosimo vam dva zanimljiva recepta za kolače koji su san svakog pekara.

Zdrav i ukusan kolač od mrkve je bez glutena, što ga čini savršenim za one koji su intolerantni na gluten.

Kolač od mrkve

Za pripremanje kolača potrebno vam je 350 grama bademovog putera, dvije čajne kašike vanilijinog ekstrakta, dvije kašike cimeta, pola čajne kašike muškatnog oraščića, dvije čajne kašike bezglutenskog praška za pecivo, pola šoljice ili 125 mililitara javorovog sirupa, jedna četvrtina šoljice ili 60 mililitara ulja makadamije, pola šoljice cijeđenog soka od narandže, tri izmiksana jaja, 500 grama grubo naribane mrkve, trećina šoljice sjemenki bundeve, trećina šoljice isjeckanih oraha te isto toliko sjeckanih badema.

Za premaz kolača potrebno je 200 grama svježeg ricotta sira, jedna čajna kašika javorovog sirupa, prstohvat cimeta i pola kašike ekstrakta vanilije.

Tokom pripreme kolača zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite pleh od 20 centimetara i obložite ga papirom za pečenje koji također podmažete.

Stavite bademov puter, ekstrakt vanilije, cimet, muškatni orah i prašak za pecivo u posudu te sve izmiješajte drvenom kašikom. U smjesu dodajte javorov sirup, ulje makadamije, sok narandže, jaja te miješajte dok se sve ne sjedini. Lagano dodajte mrkvu, sjemenke tikve i orahe.

Ovu smjesu ili tijesto razlijte u pleh te pecite sat i 15 minuta. Ukoliko korica kolača postane previše smeđa tokom pečenja, kolač možete prekriti folijom. Nakon pečenja kolač izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu možete pripremiti kremu. Izmiksajte ricotta sir, javorov sirup, cimet i ekstrakt vanilije. Dodajte dvije čajne kašike vode i nastavite miksati smjesu sve dok ne bude glatka.

Kremom koju ste napravili premažite ispečeni kolač te pospite bademima i orasima.

Pečeni cheesecake Jamiea Olivera

Kolač poznatog britanskog kuhara Jamiea Olivera savršen je kada se servira i topao i hladan. U svakom slučaju nećete mu moći odoljeti.

Foto: Delicious.com
Foto: Delicious.com

Potrebno vam je 400 grama krem sira, tri jaja lagano izmiksana, 150 grama šećera, jedna čajna kašika ekstrakta vanilije, sto grama neslanog maslaca, 200 grama brašna, 80 mililitara mlijeka te 200 grama zamrznutog voća kao što su borovnice, kupine ili maline.

Kolač počnite praviti tako što ćete izmiksati maslac i brašno. U takvo tijesto dodajte prstohvat soli te počnite dodavati mlijeko, po jednu kašiku, dok se sve ne kombinuje. Tijesto zamotajte u plastičnu kesu ili foliju te ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Potom zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Obradite ponovo tijesto s brašnom te formirajte krug prečnika oko 20 centimetara i debljine pet centimetara. Ubacite ga u pleh koji ste obložili papirom za pečenje te ostavite da stane desetak minuta prije pečenja. Potom pecite tijesto 15 minuta, uklonite papir te nastavite peći još osam do deset minuta. Pred kraj smanjite temperaturu na 160 stepeni.

U međuvremenu izmiksajte krem sir, jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Takvu kremu premažite preko pečenog kolača i dodajte voće na vrhu.

Sve ponovo pecite otprilike jedan sat dok kolač ne postane smeđ, ali nemojte čekati da bude previše smeđ. Takav kolač možete servirati topao ili hladan.