Utjecaj na organizam
20

Krastavci su nova opsesija na TikToku: Evo šta stručnjaci kažu o preporukama da se jedu svaki dan

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Posljednjih dana na društvenoj mreži TikTok jedna namirnica je postala posebno popularna, a riječ je o krastavcima. Korisnik Logan preporučuje njihovu svakodnevnu konzumaciju, a mnogi su ga počeli slijediti u toj praksi.

Stručnjaci su za Delish pojasnili koliko je zapravo dobro svaki dan jesti krastavce nakon što je Logan sa svojim preporukama i brojnim receptima koji uključuju krastavce osvojio TikTok.

Savjetnica za ishranu s Daily Harvesta Carolina Schneider pojasnila je kako to utječe na organizam.

Ovo povrće je prepuno vitamina, uključujući vitamin K za zdravlje kostiju, vitamin C za imunitet, kao i kalij i magnezij.

@logagm

Another new cucumber salad recipe🥚🚨

♬ original sound - Logan
"Također sadrže antioksidanse, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Prehrana bogata povrćem povezana je s boljim zdravstvenim markerima, manjim rizikom od bolesti i ukupnim poboljšanim zdravljem i dobrobiti", pojasnila je.

Ako pratite Loganove snimke i recepte možete očekivati ​​bolju hidrataciju, bolju probavu, a možda čak i smršate zahvaljujući velikom sadržaju vode i vlakana, kaže Schneider za Delish.

Kalij koji se nalazi u krastavcima također može pomoći u regulisanju pritiska u krvi balansiranjem nivoa natrija i može unaprijediti sveukupno bolje kardiovaskularno zdravlje, dok antioksidativna svojstva štite od hroničnih bolesti.

Ipak , postoji upozorenje. Iako je povrće savršeno sigurno i zdravo za redovnu konzumaciju, prevelike količine bilo čega mogu dovesti do negativnih nuspojava, smatra Schneider.

"U slučaju krastavaca, njihov visok sadržaj vode i vlakana može uzrokovati probavne tegobe ako se konzumiraju u velikim količinama", kaže ona, "To je zato što vlakna stimuliraju rad crijeva, a kod nekih osoba, posebno onih koji nisu navikli na dijetu bogatu vlaknima, to može dovesti do nadimanja, gasova ili čak dijareje".

Osim toga, raznolikost u ishrani je ključna - iako jedenje krastavca dnevno može biti pozitivno i dalje su vam potrebni proteini, zdrave masti i drugi vitamini i minerali koji se ne nalaze u povrću.