Kuglof s pireom od kestena i čokoladom je zimska poslastica koju morate probati
Za pripremu ovog kuglofa potrebno vam je 5 jaja, 15 velikih kašika brašna, 5 velikih kašika šećera, 2 velike kašike kakaa u prahu, 80 grama putera, 5 velikih kašika mlijeka, mala kašika praška za pecivo i 100 grama pirea od kestena.
U pjenasto umućena jaja postepeno dodajite šećer (kašiku po kašiku). Nakon toga postepeno dodajte i brašno, prašak za pecivo i kakao. Zatim dodajte otopljeni puter i mlijeko. Na kraju u smjesu dodajte pire od kestena (potrebno je da bude na sobnoj temperaturi). Možete ga također umititi mikserom.
Kalup za kuglof obložite puterom i brašnom i ulijte smjesu u kalup. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja možete istopiti čokoladu i preliti po kuglofu.
Recept za ovu jednostavnu, ali sočnu poslasticu donosi Hajrudin Šišić, food blogger koji je na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper.