Manje mesa u ishrani dobro je za planetu, ali i za naše zdravlje, a čini se da sve više ljudi svjesno smanjuje konzumiranje mesa.
Nakon uspona i blagog pada sirove ishrane fleksitarianizam izgleda kao dobra alternativa vegetarijanstvu i veganstvu.
Kao fleksitarian možete jesti meso vikendom, kada jedete vani ili nakon šest popodne, a određujete to prema tome šta vama najviše odgovara.
Naravno, ovaj način prehrane nije nov, ali je sve popularniji, djelimično zahvaljujući Richardu Bransonu, Emmi Thompson i Jamieju Oliveru koji su podržali kampanju "Bezmesni ponedjeljak" (Meat-Free Monday) koju su 2009. započeli Paul, Mary i Stella McCartney potičući građane da se odluče za bezmesne obroke.
"'Bezmesni ponedjeljak' je najbolji izgovor da se usredotočite na nevjerovatnu raznolikost povrća i preukusna jela koja možete od njega napraviti", rekao je Jamie Oliver.
Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa mesa u organizam ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjen rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti, a fleksitarianizam daje ljudima mogućnost da poboljšaju svoje zdravlje bez odustajanja od hamburgera i mesnih proizvoda.
Uz porast etičkog i održivog života sve više je ljudi koji žele napraviti planetu boljim mjestom za život. Neke organizacije procjenjuju da sektor stočarstva može biti odgovoran za čak 51 posto globalne emisije stakleničkih plinova.
Zbog toga je mnogima idealno rješenje fleksitarianizam, a američki lanac zdrave hrane "Whole Foods" smatra da će 2017. godine većina ljudi pratiti ovaj trend.