Pronađite drugo mjesto
2

Mnogi ljudi to ne znaju: Neke namirnice mogu postati toksične ukoliko ih držite u frižideru

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ponekad nismo ni svjesni da neke stvari radimo pogrešno. To je i slučaj kada određene namirnice želimo sačuvati u frižideru, a one zapravo mogu postati vrlo toksične i dovesti do trovanja hranom.
Liječnica Dimple Jangda koja putem društvenih mreža često dijeli savjete kako bi pomogla ljudima u njihovoj svakodnevnici, podijelila je četiri namirnice koje mogu biti štetne ako ih ostavimo u frižideru.

"Mnogi ljudi to ne znaju, ali postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebale ići u vaš frižider, a ljudi ih i dalje unose", objasnila je.

Bijeli luk

Liječnica savjetuje da nikada ne treba kupovati oguljeni bijeli luk, a ni da ga ne trebamo držati u frižideru. To je zato što će ga vrlo brzo uhvatiti plijesan. Budući da je usjev bogat vodom, poznato je da bijeli luk apsorbira vlagu iz frižidera, što ga čini osjetljivijim na pojavu i rast plijesni.

Bijeli luk koji je stajao u frižideru može prouzrokovati stezanje u prsima, koje je popraćeno kašljem. Tu se radi već o kasnoj fazi proizvodnji mikotoksina, koji su povezani s rakom. Stoga, bijeli ruk radije držite na suhoj radnoj površini.

Luk

Crveni luk veoma je sličan bijelom luku i ne biste ga trebali ostavljati u frižideru. Ne samo da nije poželjno ostaviti polovicu luka, nego ne biste trebali ostavljati ni cijeli luk jer on uvlači bakterije iz svoje okoline. Istraživanja su pokazala da mnogi Amerikanci čiste frižidere jednom ili dva puta godišnje, stoga su njihovi frižideri pravo leglo bakterija.

Svježi đumbir

Ni svježem đumbiru nije mjesto u frižideru. To je zato što plijesan vrlo brzo počne rasti na đumbiru. Iako je veoma zdrav, njegovo nepropisno skladištenje. Liječnica Jangda navela je da stvaranje plijesni na svježem đumbiru potiču hladna temperatura i vlaga, a to ga čini vrlo toksičnim.

Kuhana riža

Posljednja na popisu namirnica koje mogu biti toksične jer ih brzo uhvati plijesan je kuhana riža. Ako se nalazi u vašem frižideru, poželjno je da je konzumirate u roku od 24 sata. Osim toga, navodi se da kuhana riža ima potencijal za uzgoj bakterije pod nazivom b.cereus, koja je povezana s trovanjem hranom.