Isprobajte je
15

Najbolja kombinacija jogurta za zdravlje crijeva

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Započnite dan zdjelicom jogurta jednostavan je način da poboljšate zdravlje crijeva.

Ovaj fermentirani mliječni proizvod prepun je probiotičkih kultura koje pomažu u ravnoteži omjera dobrih i loših bakterija u mikrobiomu vašeg crijeva, poboljšavajući probavu i opću dobrobit.

Iako su prednosti jogurta za crijeva već impresivne, novo istraživanje sa Univerziteta u Ilinoisu sugerira da dodavanje jednog posebnog preljeva – meda – može još više poboljšati ove efekte.

Studije koje je proveo Univerzitet u Ilinoisu otkrivaju da med može podržati probiotičke kulture u jogurtu, potencijalno pojačavajući njegove zdravstvene beneficije. Međutim, šta to znači za vašu rutinu doručka?

Najveći izazov s probioticima od jogurta je to što oni ne prežive uvijek put od naših usta do našeg crijevnog mikrobioma. Prema istraživačima, to je uglavnom zbog enzima u našim ustima, želucima i crijevima. Ovi enzimi su neophodni za varenje i apsorpciju nutrijenata, ali također mogu smanjiti broj probiotika koji dospjevaju do naših crijeva. Međutim, nakon tri studije, istraživači su otkrili da dodavanje male količine meda može pomoći u preživljavanju ovih probiotika.

U prvoj studiji, sprovedenoj in vitro kako bi se simulirala oralna, želučana i crijevna probava, istraživači su potvrdili svoju hipotezu da med od djeteline može poboljšati stopu preživljavanja probiotika tokom probave. Ova studija dokaza o konceptu bila je važan prvi korak, ali nije provedena na ljudima.

Nadovezujući se na ove nalaze, istraživači su sproveli drugu, zasebnu studiju kako bi vidjeli hoće li se ovaj učinak prenijeti na ljude. Testirali su 66 zdravih odraslih osoba koje su konzumirale jogurt s medom od djeteline i jogurt bez meda. Rezultati su pokazali da je kombinacija meda i jogurta zaista poboljšala stopu preživljavanja probiotika u poređenju sa samim jogurtom.

Sprovedena je mala naknadna studija u kojoj su učesnici konzumirali jogurt sa običnim šećerom. Čak je i u ovoj studiji utvrđeno da med ima najveći utjecaj na preživljavanje probiotika.

Vezani članci