
Vjeruje se da su Šveđani ti koji su najkreativniji kada su recepti za princes krofne u pitanju. Oni boje svojih princes krofni usklađuju po praznicima, pa su tako princes rofne žute za Uskrs, crvene za Božić i bijele za vjenčanja. Također svaka treća nedjelje u septembru obilježava se Nedjelja krofni.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu princes krofni su:Tijesto:
100 mililitara ulja 200 mililitara vode 6 kašika brašna 3 jaja
Fil:
200 mililitara slatke pavlake 3 žumanca 300 mililitara mlijeka 3 kašike šećera 3 kašike brašna 1 vanilin šećer
Način pripreme:
U šerpu ulijte vodu i ulje i sačekajte da smjesa provri. Kada je smjesa gotova u nju dodajte brašno. Umutite mutilicom. Smjesa treba biti gusta. Ostavite je da se ohladi i pređite na pripremu fila.
U šerpu ulijte 200 ml mlijeka. U drugu posudu umutite žumaca, šećer, vanilin šećer, brašno i 100 ml mlijeka. Smjesu dodajte u mlijeko i kuhajte kao kada kuhate obični puding. Fil ostavite da se ohladi.
U ohlađeni fil dodajte izmućenu slatku pavlaku. Sjedinite.
U mlaku smjesu za tijesto dodajte jaja i umutite ih mikserom. Smjesu stavite u špric i napravite krofnice. Stavite da se peku na 200 stepeni. Rernu nemojte otvarati dok se peku.
Princes krofne prerežite na pola i napunite ih kremom. Preklopite ih drugim dijelom i ostavite da se hlade. Možete ih dekorirati šećerom u prahu. Prijatno.