Imaju brojne benefite
37

Namirnice bogate vitaminom D koje bi trebali često jesti

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vitamin C se uvijek spominje kao najvažniji dio ishrane pa se pri tome zaboravlja vitamin D i njegove koristi za ljudski organizam. Iako se on apsorbuje iz sunčeve svjetlosti, ali to ipak nije preporučljivo u dugim intervalima, tako da je potrebno da se ljudi snalaze i na druge načine, a jedan od njih je i ishrana bogata vitaminom D.

Everyday Health piše da su suplementi nešto čemu se većina okreće, ali se istraživači nisu složili oko toga da li je to najzdraviji način za unos vitamina D.

Shodno tome, u nastavku donosimo koje su namirnice bogate vitaminom D i na koji vam način mogu pomoći.

Tunjevina iz konzerve

Svi znaju da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Naime, tunjevina iz konzerve sadrži u sebi vitamin D, a kao što je poznato, možete je kombinovati s tjesteninama, pripremiti je s povrćem kao salatu ili čak može obogatiti bilo koja druga zanimljiva glavna jela.

Jaja

Ne treba pretjerivati s konzumiranjem jaja zbog holesterola, ali njihovo umjereno korištenje u ishrani nosi sa sobom brojne benefite. Neki ljudi jedu samo bjelanca, ali time propuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u žumancima. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.

Sardine

Još jedna riba iz konzerve koja nije toliko skupa, a veoma je zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i pomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombinovanje uz brojna jela kao i tuna, a mogu biti poseban sastojak u ribljem gulašu.

Gljive

Zanimljivo je da nisu sve gljive bogate vitaminom D, već samo one koje su tretirane visokom dozom UV svjetlosti. Svakako nećete pogriješiti ako u svoju ishranu uvrstite neku vrstu gljiva, ali provjerite deklaraciju kako biste znali koja je vrsta bogatija ovim vitaminom.

Crveni losos s Aljaske

Još jedna vrsta ribe koja, iako nije toliko povoljna kao tunjevina i sardine, nosi sa sobom brojne zdrave sastojke. Osim vitamina D, to su zdravi proteini i omega-3 masne kiseline što znači da konzumiranje ove ribe pozitivno utječe na imuni, endokrini, pulmonalni i kardiovaskularni sistem. Isprobajte ga barem povremeno zbog navedenih benefita.