Jesenji recept
11

Napravite jednostavnu i preukusnu kesten pitu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jesen sa sobom nosi mnoge recepte, a najpoželjniji su uvijek oni s kestenom. Ukoliko već niste čuli za kesten pitu, vrijeme je da saznate kako ju je jednostavno napraviti.

Za pripremu tijesta ove ukusne slastice vam je potrebno 80 grama brašna, 125 grama šećera, jedno jaje, žumance i polovina male kašike ekstrakta vanilije. Svemu tome dodajte tri male kašike vode.

Pri pravljenju punjenja koristite dva jaja, 500 grama kesten pirea, 80 grama mljevenih oraha, 200 grama tamne čokolade i 120 grama maslaca.

Najprije umijesite sastojke za tijesto, zatim umutite šećer sa žumancima i bjelanca umiješajte u šlag.

Razvaljajte tri četvrtine tijesta i obložite plitki kalup za torte te napunite tijesto kremom od kestena.

Preostalo tijesto razvaljajte u tanku roladu i njom obložite pitu. Pecite 45 minuta u rerni na 180 stepeni, a zatim rastopite čokoladu na pari sa maslacem te dobijenom čokoladnom glazurom premažite gotovu pitu.