U Francuskoj je ovo pecivo postalo poznato zahvaljujući Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije i supruzi Luja XVI. Zbog njegova oblika Francuzi su ovo pecivo preimenovali u Croissant de lune.
Kroasan danas možete naći u raznim varijantama, a omiljeni je onaj punjen čokoladom. Mi vam donosimo recept za najukusnije domaće kroasane.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
15 gr sirovog kvasca 150 ml vode 30 gr šećera 5 gr soli 250 gr brašna 180 gr putera
Način pripreme:
Sastavite 15 gr sirovog kvasca i 150 ml vode, 30 grama šećera, 5 gr soli, 250 gr brašna i 50 gr putera te zamijesite tijesto. Pobrašnite površinu i premjestite tijesto. Formirajte ga u kvadrat i umotajte u prozirnu foliju. Ostavite ga u frižideru 15 minuta.
Na papir za pečenje stavite 130 gr putera. Formirajte ga u kvadrat veličine 15x15 cm i zamotajte u papir za pečenje, a potom razvaljajte oklagijom. Ostavite u frižideru 10 minuta da se malo stegne.
Pobrašnite radnu površinu. Uzmite tijesto i razvaljajte ga na veličinu oko 30x15 cm. Na sredinu stavite puter i preklopite ga tijestom. Oklagijom tijesto rastanjite po dužini, oko 60 cm. Preklopite lijevu stranu do nekih 10 cm do kraja, zatim preklopite i desnu i spojite s lijevom stranom. Još je jednom preklopite na pola. Opet razvaljajte tijesto po dužini, na oko 65 cm. Potom preklopite i lijevu i desnu stranu po dužini, uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru 60 minuta.
Izvadite tijesto. Razvucite ga po širini 24 cm. Napravite kalup za sječenje kroasana. Trokut visine 24 cm i širine 12 cm. Sada razvucite tijesto po dužini. Tijesto razvucite do debljine od 4 mm. Uz pomoć kalupa isijecite trokutiće. Blago razvucite tijesto i motajte ga s najšireg kraja prema najužem.
Kroasane premažite bjelancetom. Ostavite ih 60 minuta u zatvorenoj rerni na temperaturi od 24 do 28 stepeni ili 2 sata na sobnoj temperaturi. Opet ih premažite bjelancetom.
Kroasane pecite 15 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.