Napravite pauzu od teške hrane, pripremite pijanog šarana s prilogom od riže
Recept je po sastojcima veoma jednostavan i trebali biste ga pripremati barem jednom sedmično.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
2 kilograma šarana so biber limun maslinovo ulje bijelo vino glavica luka dva čehna bijelog luka
200 grama riže
Način pripreme:
Ribu očistite. Napravite rezove. Začinite je solju i biberom, a u svaki rez dodajte po jedan kolutić limuna. Stavite je u tepsiju i prelijte s 200 mililitara ulja i 100 mililitara bijelog vina. Pecite je 45 minuta na 200 stepeni.
U tavi porpržite glavicu luka, dva čehna bijelog luka, a potom dodajte 200 grama riže. Dodajte 200 mililitara vode i 200 mililitara bijelog vina. Posolite i pobiberite. Dinstajte 15 minuta.
Stavite rižu u tepsiju pored ribe i zalijte s još 200 mililitara bijelog vina. Vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta na 200 stepeni. Servirajte sa zelenom salatom.