Rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla, u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860. godine. Vremenom je osnovni recept doživio izvjesne modifikacije, a većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima.
Danas se ruska salata pravi od 150 gr kuhanog krompira, 150 gr kuhanog graška, 150 gr kuhane mrkve, dva kuhana jajeta, 150 gr kiselih krastavaca, majoneze, jednog limuna, a po želji možete dodati senf i piletinu ili suhomesnate proizvode.
Povrće skuhajte u slanoj vodi. Nakon što se ohladi prelijte ga sokom od jednog limuna i dodajte majonezu. Kuhana jaja i kisele krastavce isjecite na manje kockice i dodajte u smjesu. Dobro izmiještajte, a po želji dodajte senf i izrezanu piletinu ili suhomesnate proizvode. Salatu ostavite u frižider i servirajte hladnu.