Posebna slastica
31

Napravite ružice: Neizostavni dio bajramske trpeze

N. C.
Tradicionalne ružice (Foto: Arminasdelicious)
Tradicionalne ružice (Foto: Arminasdelicious)
Kraj mjeseca posta obilježava se Ramazanskim bajramom, jednim od najvažnijih muslimanskih blagdana. Predbajramske dane karekterišu spremanje doma, ali i priprema tradicionalnih slanih i slatkih jela.

Bajramska trpeza, pored tradicionalnih slanih jela poput dolmi, raznih pita, hadžijskog i šiš ćevapa, ubraja i brojne slastice koje se najčešće pripremaju za blagdane. Pored baklave, hurmašica, tufahija i ružice su nezaobilazne na našoj bajramskoj trpezi. Ružice su veoma slične baklavi, a razlika je u načinu oblikovanja.

Potrebni sastojci:

500 gr jufke

250 gr maslaca

500 gr mljevenih oraha

jedna manja šolja šećera

Tirit za ružice

1 jaje

1 kašika maslaca

brašna po potrebi

Agda:

1 kg šećera

1 l vode

Tradicionalni kolač (Foto: Arminasdelicious)
Tradicionalni kolač (Foto: Arminasdelicious)

Postupak pripreme:

Pravljenje ove tradicionalne slastice započnite pripremom agde za koju je potreban kilograma šećera i jedan litar vode. Pomiješajete šećer i vodu i stavite da se kuha 20 minuta. Agda je gotova kada smjesa nije ni pregusta, ni prežitka.

Potom na slabijoj temperaturi otopite puter i pomiješajte s uljem. U međuvremenu usitnite orahe i pomiješajte ih sa 100 grama šećera.

Jufke slažite tako što na dno stavite tri jufke, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako dok ne potrošite sastojke.

Nakon toga jufke zamotajte u rolnu i sjcite na komade po željenoj veličini. Namažite tepsiju ostacima putera, a potom poredajte ružice u tepsiju i stavite u rernu da se peće desetak minuta na temperaturi od 190 stepeni. Potom smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 45 minuta.

Gotove ružice izvadite iz rerne i prelite agdom koja treba biti hladna. Ostavite ružice da upiju agdu, nakon čega će ukusna slastica biti spremna za serviranje.