Bajramska trpeza, pored tradicionalnih slanih jela poput dolmi, raznih pita, hadžijskog i šiš ćevapa, ubraja i brojne slastice koje se najčešće pripremaju za blagdane. Pored baklave, hurmašica, tufahija i ružice su nezaobilazne na našoj bajramskoj trpezi. Ružice su veoma slične baklavi, a razlika je u načinu oblikovanja.
Potrebni sastojci:
500 gr jufke
250 gr maslaca
500 gr mljevenih oraha
jedna manja šolja šećera
Tirit za ružice
1 jaje
1 kašika maslaca
brašna po potrebi
Agda:
1 kg šećera
1 l vode
Postupak pripreme:
Pravljenje ove tradicionalne slastice započnite pripremom agde za koju je potreban kilograma šećera i jedan litar vode. Pomiješajete šećer i vodu i stavite da se kuha 20 minuta. Agda je gotova kada smjesa nije ni pregusta, ni prežitka.
Potom na slabijoj temperaturi otopite puter i pomiješajte s uljem. U međuvremenu usitnite orahe i pomiješajte ih sa 100 grama šećera.
Jufke slažite tako što na dno stavite tri jufke, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako dok ne potrošite sastojke.
Nakon toga jufke zamotajte u rolnu i sjcite na komade po željenoj veličini. Namažite tepsiju ostacima putera, a potom poredajte ružice u tepsiju i stavite u rernu da se peće desetak minuta na temperaturi od 190 stepeni. Potom smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 45 minuta.
Gotove ružice izvadite iz rerne i prelite agdom koja treba biti hladna. Ostavite ružice da upiju agdu, nakon čega će ukusna slastica biti spremna za serviranje.